torstai 27. lokakuuta 2016

Vegaaninen ei ole synonyymi terveelliselle


Kasvisruoan suosio on huimassa nousussa. Siitä onkin jo uutisoitu joka paikassa. Hienoa. Meilläkin luovuttiin lihansyönnistä vuosi takaperin. Toinen meistä ei ole koskenut lihaan ollenkaan vuoteen, toisella on ollut muutamia kanasattumia matkalla. Olen moneen kertaan iloinnut, kuinka helppoa onkaan syödä terveellisesti kun koostaa ruokavalion kasviksista. Ikäänkuin vahingossa tulee jätettyä kaikki prosessoitu moska pois.


Viikonloppuisin on sitten herkuteltu välillä, on tehty falafel-pitaa, pitsaa ja kebabia soijavalmisteista. Ei niin terveellistä, mutta kasvista. Vegaaneja meillä ei olla, mutta kasvispainotteista ruokavaliota noudatamme.


Nyttemmin homma on muuttunut mielenkiintoiseksi. Melkein helpommin meinaa vahingossa kaupassakin tarttua johonkin helppoon einekseen kun kulkee kasvistutkan kanssa pitkin kaupan käytäviä. Vegevaihtoehtoa nyt uusimpina löytyy mm. vihiksien, roiskeläppäpitsojen ja möttösten muodossa. On soijaproteiinisuikaletta, nyhtistä, härkistä... ja möykkyä jos jonkinlaista. Niistä helposti valmistaa itselleen vegeruokaa. Hyvän makuistakin sellaista.

Eriasia onkin sitten se, onko se oikeasti terveellistä enää. Prosessoituja, marinoituja, sokeroituja ja valmiiksi maustettuja kasvisruokia. Sipsikaljaveganismista on tullut ehkä jo huolestuttavankin suosittua. On muodikasta syödä kasvisruokaa, mutta kannattaisiko eläinten ja hyvinvoinnin lisäksi muistaa nyt myös se oma hyvinvointi?

Tässä on oikeasti terveellinen burgeri.

Gluteeniton ei ole terveellisen synonyymi, eikä ole vegaaninenkaan.

Mahtavaa, että veganismista ollaan tekemässä helpompaa, mutta miten olisi jos kuitenkin tehtäisiin sitä samalla terveyttä edistävästi. Ne parhaat palat löytyvät hedelmä- ja vihannesosastolta ja roiskeläppä on roiskeläppä, oli se sitten vegaaninen tai ei.

Tämä aihe alkoi mietityttää minua siksi, kun huomasin itse helpommin tarttuvani niihin helppoihin vaihtoehtoihin ja täten muuttavani ruokavaliotani vahingossa epäterveellisempään suuntaan. Kyllähän ne herkut aina houkuttaa, ja saa niitä välillä syödäkin, mutta ei kovin montaa kertaa viikossa.

-Natasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti