maanantai 20. kesäkuuta 2016

Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen / Quitting the pill

VAROITUS, TEKSTI EI EHKÄ SOVI MIEHILLE ;)

Jaaha, aika henkilökohtainen aihe, mutta menköön kun on alkuun päästy. Tätä asiaa varmasti moni hormonaalista ehkäisyä käyttävä pohtii tai on pohtinut joskus, siis että josko lopettaisi? Tässä siis oma tarinani ja kokemukseni hormonaalisen ehkäisyn ihmeellisessä maailmassa.

Minulla on takana pitkä taival e-pillereiden kanssa. Ensimmäiseni aloitin n.15 vuoden kypsässä iässä poskiani vaivaavan inhottavan aknen vuoksi. Ei auttaneet Clearasilit, eikä herkän ihon Lorealit ja herkkänä teininä itseinho meinasi vallata mielen. Yhtään ei auttanut kun sukulaistyttö tiedusteli minulta että miksi minulla on pilkkuja naamassa?
Pillerit auttoivatkin akneen loistavasti, enkä varmaan juuri siitä syystä niitä mielellään harkinnut edes lopettavani. Mitä jos akne tulisikin takaisin? Olisihan se saattanutkin tulla, ruokavalio ja elämäntavat kun olivat silloin ihan mitä sattuu.

Liitto Diane Nova merkkisten nappuloiden kanssa kestikin sitten mukavat 10 vuotta (tai 11...).

Muutama vuosi sitten aloin kuitenkin pohtia joko hormonaalisen ehkäisyn lopettamista, tai vaihtamista toiseen merkkiin. Olin kiinnostunut, että olisinko erilainen ilman pillereitä. Olisinko vähemmän mustasukkainen tai rauhallisempi? Mitä jos en olisikaan oikeasti sellainen kuin olin?

Otin yhteyttä paikalliseen ehkäisyneuvolaan, jossa minulle kauhisteltiin että vähintään vaihto olisikin ajankohtainen, Diane Novaa kun ei riskien vuoksi saisi käyttääkään kuin lyhyitä aikoja kerrallaan. Pari vuotta ihan maksimi. No sehän kiva, 10 vuotta takana. En päätynyt lopettamaan ehkäisyä kokonaan vaan minulle vaihdettiin Yaz-merkkiset pillerit, jotka tuolloin olivat juuri ne joista silloin mediassakin kuhistiin. Kanadassako ne muutama kuolemantapaus olivat olleet? Veritulppariskistähän puhutaan jokaisten pillereiden kohdalla.

Rohkeana tyttönä ajattelin, että nämä kaikista miedoimmiksi vakuutellut pillerit ovat varmaan kuitenkin paremmat kuin aiemmat, jotka ilmeisesti olivatkin aika tujua kamaa. Jänitti. Tulisiko akne takaisin? Muuttuisinko hulluksi? Lihoisinko vai lähtisikö turvotus?

Mitään oireita ei oikeastaan vaihdosta tullut. Koin että mustasukkaisuus väheni, mieli rauhoittui ja että kuukautiset lyhenivät n. 3-4 päivän pituisiksi. Naama ei reagoinut, ei myöskään kroppa. Hyvä vaihto. Turvotus ei kuitenkaan lähtenyt, vaikka näin oli toivonut käyvän.

Yazien kanssa sitten mentiin muutama vuosi, mutta ajatus lopettamisesta oli kokoajan mielessä. En halunnut käyttää pakollisen kilpirauhashormonin lisäksi mitään muita hormoneja. Se tuntui epäluonnolliselta. Otin yhteyttä terveyskeskukseen, kävin juttelemassa ja päädyin lopettamaan pillerit.

Vähän yli kuukausi sitten otin viimeisen pillerini. Se oli jännä päivä. Ensimmäinen päivä ilman hormonaalista ehkäisyä koko aikuisiällä, mutta sittemmin ei olekaan tapahtunut mitään mullistavaa.

Iho on pysynyt hyvänä, mielialat ovat vaihdelleet ihan "normaalilla" tavalla. (Jos tiedätte mitä tarkoitan :D) Yhdellä viikolla olivat rinnat tosi arat, turvotus on mielestäni vähän laskenut. Kröhömm.. halut ovat vähän kasvaneet ;)  Kasvojen iho ei ole ehkä niin kuiva kuin ennen, mutta saattaa johtua kesästäkin. Vuoto on kestänyt saman 3-4 päivää kuin ennenkin.

Ei siis toistaiseksi mitään kamaluuksia. Melkein jo niitä osasi odottaa, mutta ei. Luultavasti haittaa ei ole siitä, että syön nykyään puhdasta pescovegetaarista ruokaa ja liikun säännöllisesti, toisin kuin silloin murrosikäisenä aknenaamana.

Vastahan tässä on kuukausi mennyt, mutta vaikuttaa hyvältä ja oikealta päätökseltä tosissaan. Seurailen tilannetta mm Clue nimisen Appin kautta, johon kirjaan kaikenlaiset muutokset ja vuotopäivät. Paras tähän tarkoitukseen käyttämäni appi so far.

Toivottavasti tästä oli jotain iloa ja apua jollekin, tarkoituksena oli rohkaista muitakin hyppäämään ja kokeilemaan josko hormoniton elämä sopisi.

----------------------------------------

I ate Diane Nova for birth control for 10 years, then used Yaz for a few years.

I decided to stop using hormonal birth control a month a go and so far I can't point out much difference besides growth in sex drive and maybe skin is a little bit greasier on the forehead :P

Im using an app called Clue on my iphone to track my periods and other womanly stuff.

I think my pescatarian diet has helped a lot with this change.

-----------------------------------------

Terveydeksi! For your health!

-Natasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti